Almette

Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Gotowanie jest pasją Olgi, tak samo jak moją. No i oczywiście łączy nas miłość (… nie! to nie to o czym myślicie!), miłość do tworzenia nowych, zaskakujących przepisów na pyszne dania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość
Olga Smile, ja i nasza wspólna miłość

Pokazałem więc Oldze nowe smaki Almette, ten ze szpinakiem i czosnkiem i ten z rzodkiewkami. Powiem wam szczerze, byłem bardzo ciekaw, który z tych smaków Almette zrobi na Oldze większe wrażenie. Obstawiałem rzodkiewkę, bo taki wiosenny, kobiecy… I co się okazało? Remis. Olga, jak każdy doskonały kucharz kocha wszystkie smaki.

Olga nie szufladkuje się w trendach kulinarnych. Ucieszyła się, gdy okazało się, że będziemy wykorzystywali serek Almette w sposób nieoczywisty, że odkryjemy jego nieznany dla wielu potencjał. Muszę przyznać, że robienie tych dań razem to było czyste szaleństwo, a jaki efekt! Niesamowity!

Składniki

  • 1/2 selera
  • 1/2 białej części pora
  • 1 szalotka,
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechy włoskie prażone
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • woda lub bulion
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
  2. Por i szalotkę drobno posiekaj.
  3. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
  4. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut.
  5. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
  6. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje.
  7. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente.
  8. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą.
  9. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: