Almette

Semifreddo z bezikami, Almette i owocami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Błagam, zapiszcie ten przepis i zróbcie go koniecznie - semifreddo to obłęd! Obłędnie prosty i pyszny lodowy deser, który podbije Wasze serca :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 2 śmietanki 30% (2 x 200 ml)
  • 200 g cukru
  • 6 całych jajek
  • sezonowe owoce - maliny, jeżyny, czerwona porzeczka
  • 1 duża prostokątna blaszka (jak do pieczenia chleba) wyłożona przezroczystą folią spożywczą
Drukuj przepis

Przepis

Ubita śmietanka połączona z serkiem Almette – lekkość ponad wszystko. Do tego piana z białek, utarte żółtka, pyszne beziki i owoce – to deser lata. Jedzcie go lekko rozmrożonego, częstujcie gości, chłońcie lato! 🙂

  1. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, odkładamy.
  2. Jajka myjemy, wycieramy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  3. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy do nich 4 łyżki cukru.
  4. Białka ubijamy na sztywno dodając partiami pozostały cukier.
  5. Połowę białka odkładamy, a z połowy pieczemy beziki.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe porcje bezików.
  7. Beziki pieczemy ok 50 minut w 140 stopniach.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  9. Do śmietanki dodajemy serek Almette jogurtowy.
  10. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  11. W misce łączymy ubitą śmietankę z serkiem Almette, ubite białka oraz utarte żółtka. Całość łączymy z bezikami (kruszymy je w palcach).
  12. Masę przekładamy do foremki wyłożonej folią.
  13. Na górę masy nakładamy ulubione owoce.
  14. Całość przykrywamy folią i mrozimy ok. 6 godzin.
  15. Semifreddo podajemy lekko roztopione - takie smakuje najlepiej.
  16. Przed podaniem dodajemy świeże, najlepiej kwaśne owoce.

Semifreddo koniecznie należy jeść lekko rozmrożone - wtedy smakuje najlepiej :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: