Almette

Sernik limonkowy z syropem z róży

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Egzotyczny smak limonki wspaniale łączy się ze smakiem róży - a to wszystko na serniku, na który przepis mam najlepszy :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Spód: (tortownica o średnicy 18 cm)
  • 50g masła (roztopionego)
  • 100g ciastek (mogą być owsiane lub inne kruche)
  • MASA SEROWA
  • 4 serki Almette śmietankowy
  • 150 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 ml gęstego jogurtu (typ grecki)
  • Skórka otarta z limonki
  • Sok z całej limonki
  • NA WIERZCH
  • 1 Serek Almette śmietankowy
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • Limonka do ozdoby (+ ewentualnie kwiaty jadalne)
  • SYROP Z RÓŻY:
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • Garść pąków lub płatków suszonej róży
  • 2 limonki
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na ten sernik jest wyjątkowy – prosty, szybki i można go modyfikować dowolnie. Dziś zapraszam po przepis na sernik z dodatkiem limonki. Cały sernik polałam syropem z róży, który kapitalnie łączy się z kwaśną limonką 😉

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Rozpuszczone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciastkami z masłem wylepiamy spód tortownicy.
  4. Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.
  5. Serki Almette przekładamy do misy, dodajemy cukier, mąkę, jajka, jogurt, sok i skórkę z umytej limonki – całość miksujemy na gładką masę.
  6. Masę wylewamy do tortownicy.
  7. Do piekarnika (na spód) wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
  8. Wstawiamy sernik i pieczemy go 15 minut w 180 stopniach.
  9. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 45 minut.
  10. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
  11. W garnuszku łączymy wodę, cukier i płatki z róży. Syrop gotujemy ok 15 minut, studzimy.
  12. Do ostudzonego syropu wrzucamy plastry limonki, całość chowamy do lodówki.
  13. Na wierzch upieczonego sernika wykładamy masę, którą robimy mieszając ze sobą serek Almette, cukier puder i jogurt. Rozprowadzamy ja po wierzchu.
  14. Na masie serowo jogurtowej układamy plastry limonki z syropu z róży.
  15. Cały sernik polewamy syropem z róży i oprószamy płatkami.

Syrop z róży przelejcie do słoika i buteleczki. Jest doskonałym dodatkiem do herbaty :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: