Drukuj przepis
Przepis
Śmiało mogę stwierdzić, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej stało się moim sposobem na udany deser (bo podobno sernik to nie ciasto, a deser właśnie). Wymyślanie galaretek również… Dziś więc pora na ciasto aksamitne i orzeźwiające – sernik mandarynkowy. Upieczenie sernika i podanie go z galaretką mandarynkową to jedno. Sernik możemy dodatkowo otoczyć masą przygotowaną z ubitej na sztywno śmietanki połączonej z serkiem, cukrem pudrem i skórką otartą z mandarynki. Jest to jednak opcja dodatkowa, ale niezwykle urocza. Tak przygotowany sernik podbije serca domowników i gości!
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- Zagotowuję wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
- Formę na ciasto wykładam papierem do pieczenia.
- Ciastka kruszę, mieszam z masłem. Masą ciasteczkową wykładam spód formy. Chowam ją do lodówki.
- Miksuję ze sobą serki Almette, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodaję łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewam wrzątkiem). Masy nie miksuję zbyt długo, aby nie napowietrzyła się.
- Wyjmuję formę z ciasteczkowym spodem i wylewam na nią masę serową.
- Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładam również papierem do pieczenia.
- Na papier wstawiam formę z masą serową.
- Do drugiej, żaroodpornej formy wlewam zagotowaną wodę. Wlewam ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
- Formę z wodą i sernikiem wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
- Sernik piekę 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
- Po upieczeniu uchylam drzwi piekarnika i zostawiam sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
- W 50 ml gorącej wody rozpuszczam żelatynę.
- Mandarynki miksuję, dodajemy łyżkę soku z cytryny. Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuściłam żelatynę.
- Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny (sprawdźcie opakowanie i instrukcję)
- Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewam na ostudzony sernik.
- Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
- Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem Almette. Jest to opcjonalne, zróbcie jeśli macie ochotę.
- Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksuję na sztywno i łączę z serkiem Almette. Dodaję cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
- Tak przygotowaną masę rozsmarowuję na bokach sernika.
- Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
Sernik, którego boki posmarujemy serkiem Amette wygląda pięknie. Do serka możecie dać skórkę otartą z mandarynek.