Drukuj przepis
Przepis
Zrobimy dziś autentyczny sernik nowojorski przy użyciu serka Almette! Ten puszysty, delikatny, dający mnóstwo możliwości serek to idealna baza do sernika nowojorskiego. Jest ciut słony, bardzo delikatnie wytrawny, więc można go podkręcać dowolnie czy to cukrem czy kruchym spodem sernika. Wyjątkowo prosty w użyciu serek wykorzystany do tego przepisu udowodni wszystkim niedowiarkom jak pyszny może być sernik z Almette!
- Rozpuszczone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciastkami z masłem wylepiamy spód tortownicy.
- Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.
- Serki Almette przekładamy do misy, dodajemy cukier, mąkę, jajka, śmietanę, sok z cytryny – całość miksujemy na gładką masę.
- Masę wylewamy do tortownicy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do piekarnika (na spód) wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
- Wstawiamy sernik i pieczemy go 15 minut w 180 stopniach.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 40 minut.
- Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
- Na ostudzony sernik nakładamy polewę, którą przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki na gładko.