Drukuj przepis
Przepis
Shepherd’s Pie to pyszna i wartościowa zapiekanka. To mięso, warzywa, pomidory i ziemniaki, które dzięki temperaturze w piecu zyskują na chrupkości. To danie doskonale smakuje przełożone na półmisek, ale śmiało zapakujcie je do pudełka i zjedzcie w pracy 🙂
- Na żeliwnej patelni rozgrzewamy olej.
- Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię.
- Czosnek kroimy, dodajemy do cebuli.
- Mieszamy wszystko.
- Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy na patelnię.
- Dorzucamy pietruszkę oraz groszek.
- Mieszamy wszystko.
- Na patelnię dokładamy mięso mielone.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystko smażymy ok 10 -15 minut.
- Na patelnię wlewamy passatę pomidorową.
- Mieszamy całe danie.
- Danie trzymamy na małym gazie.
- W tym czasie do ugotowanych ziemniaków dodajemy serek Almette.
- Blendujemy ziemniaki z serkiem Almette.
- Na patelnię z mięsem nakładamy puree ziemniaczane.
- Całe danie zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
- Zapiekankę posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Porcję dania nakładamy na półmisek.
- Danie ozdabiamy szczypiorkiem i porcją serka Almette.
Możecie do tego dania dorzucić również boczuś czy pikantną kiełbaskę. Dowolność według własnego smaku jest wskazana :)