Almette

Spring Rollsy z wiosennymi warzywami i łososiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Wiosenne ruloniki skrywają w sobie wszystko to, co Pani Wiosna niesie nam wraz z pierwszymi promieniami słońca. W rulonikach możecie ukryć ukochane smaki. Są piękne i pyszne.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego do Spring Rollsów
  • kiełki słonecznika
  • 2 marchewki
  • por
  • ogórek
  • 300 g łososia
  • sól
  • sos sojowy
  • 2 serki Almette jogurtowe
Drukuj przepis

Przepis

Są bardzo delikatne – wszystko dlatego, że nie smażymy ich w tonie głębokiego tłuszczu. W środku mają świeże warzywa i pyszną, delikatną rybę. Możecie dokładać do ich środka wszystko to, na co macie ochotę – od owoców po warzywa, sałaty, mięsa czy właśnie ryby.

  1. Łososia myjemy, oczyszczamy, solimy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Rybę studzimy.
  2. Ogórka, pora i marchewkę, obieramy, myjemy i kroimy w paski (julienne).
  3. Kiełki płuczemy.
  4. Każdy arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w misce z chłodną wodą.
  5. Kiedy arkusz papieru zmięknie, rozkładamy go przed sobą na talerzu lub desce.
  6. Na brzegu papieru ryżowego układamy kiełki i warzywa.
  7. Na to nakładamy łososia.
  8. Na łososia nakładamy serek Almette.
  9. Całość zwijamy – jak gołąbka: najpierw dół, później brzegi i następnie do końca.
  10. Otrzymamy rulonik.
  11. Spring Rollsy podajemy z serkiem Almette i sosem sojowym.

Kapitalnym pomysłem jest robienie Spring Rollsów przez zaproszonych gości. Wystarczy przygotować wszystkie składniki wcześniej i rozłożyć na stole. Niech każdy z gości sam komponuje sobie swoje ulubione smaki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: