Drukuj przepis
Przepis
Klasyczny obiad – mięso i ziemniaki. No ale nie będzie do końca tradycyjnie, ponieważ na obiad nie podamy klasycznego kotleta w panierce, a wybitnie usmażony stek wołowy. Do niego będzie obłędnie puszyste puree i sałatka z brukselki i chorizo.
Wiedzieliście, że brukselka przesmażona na maśle smakuje zupełnie inaczej niż taka gotowana w wodzie? Inaczej, bo o niebo lepiej! Traci charakterystyczny smak, który większości kojarzy się z dzieciństwem i przedszkolem ☺
- Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy ewentualne błony i pozostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
- Brukselkę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku 5-7 minut, odcedzamy.
- Patelnię porządnie rozgrzewamy – najbardziej jak się da. Układamy na niej steki i smażymy 2-3 minuty z jednej strony.
- Przewracamy mięso na drugą stronę i ponownie smażymy 2 -3 minuty dodając w tym czasie masło, sól i pieprz. Usmażone mięso odkładamy, aby odpoczęło.
- Ugotowane ziemniaki solidnie tłuczemy z masłem i dwiema łyżkami serka Almette śmietankowego, który wcześniej przyprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
- Na patelni podsmażamy chorizo, dodajemy brukselkę pokrojoną na kawałki, przesmażamy całość.
- Na talerzu układamy puree z ziemniaków, usmażone mięso, brukselkę z chorizo i łezki serka Almette doprawionego kolorowym pieprzem.
- Całość oprószamy kryształkami soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi ziołami.
Nasz stek wołowy będzie najpyszniejszy wtedy, kiedy będzie przerośnięty tłuszczykiem . To tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli więc na mięsie zobaczycie tzw. biały marmurek, nie czekajcie ani chwili i to ten kawałek kupcie.
Rozróżniamy różne stopnie wysmażenia steka. Te najbardziej popularne to:
- medium rare – mięso wysmażone z zewnątrz, surowe w środku (smażymy po ok 2 minuty z każdej strony)
- medium – mięso średnio wysmażone, mięso różowe w środku, lepiej wysmażone niż medium rare (smażymy mięso po ok 3 minuty z każdej strony).