Almette

Świąteczny piernik z serkiem i żurawiną

Czas przygotowania 75 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Upieczony piernik, pachnący cynamonem i świętami, warto przełożyć ulubioną masą. Może być to konfitura, ja jednak stawiam na serek, który idealnie współgra z owocami.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 125 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
Drukuj przepis

Przepis

Piernik to ciasto świąteczne, choć miewam również w zwyczajne dni przeogromną na niego ochotę. Jest wiele rodzajów przepisów na piernik. Od staropolskiego, nastawianego wiele tygodni przed świętami, po te zwyczajne, do których także wkładamy całe serce. Bo to właśnie najważniejsze jest w kuchni – by gotować z uśmiechem, przyjemnością i sercem.

  1. Formę wykładam papierem do pieczenia.
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję cukier, miód, przyprawę piernikową, cynamon i kakao.
  3. Garnek zdejmuję z ognia, po kilku minutach dodaję sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość miksuję i stopniowo dodaję mąkę. Masę miksuję na gładko.
  4. Masę przelewam do wyłożonej papierem formy i wstawiam do piekarnika.
  5. Piernik piekę 50 minut w 175 stopniach.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu, kroję piernik wzdłuż na pół. Przekładam go serkiem Almette jogurtowym.
  7. Serek Almette przekładamy do szprycy.
  8. Na każdy kawałek ciasta nakładamy wyciśniętą porcję serka Almette.
  9. Piernik ozdabiam owocami, np. żurawiną.

Polecam pieczenie piernika w podłużnej, prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 12 x 25 cm.

Piernik możemy ozdobić owocami, a możemy również posypać go cukrem pudrem czy polać miodem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: