Drukuj przepis
Przepis
Wysoki, puszysty biszkopt nasączony dobrą herbatą, ulubione śliwkowe nadzienie i świąteczny charakter – oto moja propozycja na tort, który tak naprawdę możecie przygotować o dowolnej porze dnia, nocy czy też roku. Zapiszcie podstawowy przepis na biszkopt – jest idealny.
- Myjemy i wycieramy 4 jajka. Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier (3/4 szklanki).
- Kiedy cukier rozpuści się, a piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy żółtka.
- Miksujemy całość.
- Do tak przygotowanej piany partiami dodajemy przesianą mąkę.
- Bardzo delikatnie mieszamy całość - dosłownie kilka ruchów do połączenia się masy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (BOKÓW NIE SMARUJEMY NICZYM).
- Masę wylewamy do tortownicy - biszkopt pieczemy 40 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i rzucamy nim o blat, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie parzymy kubek herbaty, słodzimy ją do smaku, studzimy.
- Ubijamy śmietankę na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce serka Almette oraz cukier puder.
- Z masy serkowej odkładamy po 2 łyżki do trzech miseczek.
- Do każdej porcji masy dodajemy po kilka kropli barwnika.
- Przygotowujemy trzy rękawy cukiernicze z trzema ozdobnymi końcówkami, napełniamy je kolorowymi serkami.
- Białą masę serkową i kolorowe rękawy cukiernicze chowamy do lodówki.
- Gotowy, ostudzone biszkopt kroimy na trzy okręgi każdy.
- Biszkopt nasączamy herbatą (każdą część) i nakładamy konfiturę śliwkową.
- Tak złożony tort smarujemy dookoła i u góry białym serkiem Almette.
- Wierzch tortu dekorujemy choinkami, które wyciskamy z rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
- Tort możemy również ozdobić perełkami cukrowymi.
Do przygotowania tego tortu użyłam niewielkiej tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie upiec większy tort, musicie upiec większy biszkopt - wystarczy więc podwoić ilość składników.