Almette

Szakszuka

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 1 osób

Asia

Oto przepis na pyszne i proste śniadanie, które zaczaruje Was pomidorowo. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko kilka składników. Sami spójrzcie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • mała szalotka
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki kuminu
  • 4 plasterki chorizo
  • puszka pomidorów
  • małe pomidorki
  • jajko
  • 1 serek Almette z ziołami
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła
Drukuj przepis

Przepis

Pachnące pomidory, zioła, czosnek, jajko z rozpływającym się żółtkiem i serek Almette, który złagodzi i zarazem podkreśli smak tego śniadania – to jest to… Do tego ulubione zioła, grzanka i pyszna herbata. Oto Śniadanie Mistrzów!

  1. Na patelnię wlewamy oliwę.
  2. Podsmażamy czosnek i szalotkę, mieszamy.
  3. Dodajemy chorizo oraz paprykę, chili i kumin. Mieszamy wszystko.
  4. Całość zalewamy pomidorami z puszki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wbijamy jajo i kiedy będzie się ścinać (ok 3 minut), dokładamy małe pomidorki i zioła.
  6. Szakszukę podajemy z solidną łyżką Almette z ziołami.
  7. Dzięki gorącym pomidorom Almette pięknie się będzie rozpływało.

Chorizo – pikantną kiełbaskę możecie zamienić na salami lub inną wędlinę, którą lubicie.

Jeśli chcecie przygotować szakszukę dla dwóch osób, dodajcie więcej składników ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: