Almette

Szaszłyki z tofu i warzywami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Szaszłyki nie muszą być tylko mięsne. Przekonaj się, wypróbowując przepis na wegetariańskie szaszłyki z warzywami i tofu.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 batat
  • 4 topinambury
  • 4 brukselki
  • 1/4 małego kalafiora
  • pół kostki wędzonego tofu
  • pół kostki tempeh
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek wody
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 limonka
Drukuj przepis

Przepis

Grillować można także w zimę! Mój przepis na wege szaszłyki to kilka zimowych warzyw i porcja roślinnego białka w postaci wędzonego tofu i tempeh. Do tego przygotowałem 2 dipy na bazie masła orzechowego i serka Almette z chrzanem.

  1. Na drewniane patyczki do szaszłyków wbijamy obrane i pokrojone w kawałki warzywa.
  2. W tym przepisie używam batata, topinambura, brukselki i kalafiora.
  3. Kroimy wędzone tofu na kawałki podobnej grubości do warzyw i wbijamy je na patyczki.
  4. Solimy i grillujemy na patelni grillowej lekko natłuszczonej oliwą.
  5. Dip z masłem orzechowym: masło orzechowe mieszamy z wodą, aż uzyskamy płynną konsystencję. Doprawiamy sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki do smaku. Szaszłyki serwujemy z dipem z masła orzechowego oraz z serkiem chrzanowym.

Jeśli nie przepadasz za warzywami zgrillowanymi „al dente”, to te twarde, jak batat, brukselka czy topinambur możesz wcześniej blanszować przez kilka minut.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: