Almette

Tarta francuska z konfiturą z rabarbaru i rabarbarem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Szast Prast! I tarta gotowa! Idealna dla niespodziewanych gości czy atak głodu.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g konfitury z rabarbaru*
  • 2 serki Almette jogurtowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kubek malin
  • kwiaty jadalne (np. bratki)
  • *konfitura z rabarbaru
  • 5 łodyg rabarbaru
  • pół jabłka
  • niepełny kubek cukru
Drukuj przepis

Przepis

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś zdradzę Wam sekret na szybką tartę, błyskawiczną! Dodatkowo podpowiem Wam jak sprytnie zamknąć smak rabarbaru w słoiczku i cieszyć się nim przez cały ro.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Arkusz papieru francuskiego rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto francuskie przykrywamy drugim papierem do pieczenia i dociskamy blaszką.
  4. Dzięki temu ciasto nie spuchnie.
  5. Tak przygotowane ciasto podpiekamy na złoty kolor ok 25-30 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zdejmujemy blaszkę i papier, aby ciasto zrumieniło się na całej powierzchni.
  7. Ciasto studzimy.
  8. Serek Almette mieszamy z cukrem pudrem.
  9. Rabarbar dokładnie myjemy i jeśli jest twardy, obieramy go.
  10. Kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnuszka.
  11. Dodajemy pokrojone jabłko. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, często mieszając.
  12. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i na kilkanaście minut odwracamy do góry dnem, aby słoik się zamknął.
  13. Na spód francuski nakładamy serek Almette, dodajemy konfiturę z rabarbaru.
  14. Całość solidnie posypujemy malinami.
  15. Tartę możemy ozdobić jadalnymi kwiatami.

Z ciasta francuskiego możecie upiec duży, płaski spód (jak w przepisie), ale możecie też upiec małe tartaletki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: