Drukuj przepis
Przepis
Rach ciach i tarta gotowa. Wszystko na odwrót, całość stoi na głowie, brzoskwinie na dole, u góry ciasto. To super przepis. Klasycznie tartę Tatin robi się z jabłkami. My dziś wykorzystamy soczyste brzoskwinie.
- Zagniatamy składniki na ciasto kruche.
- Ciasto zawijamy w folię, chowamy do lodówki.
- Formę (20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło, mieszamy – tak robimy karmel.
- Część karmelu wylewamy na spód wyłożonej papierem formy.
- Na karmelu układamy połówki brzoskwiń, zalewamy je resztą karmelu.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je.
- Na brzoskwinie i karmel wykładamy rozwałkowane ciasto.
- Całość pieczemy 30 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu zostawiamy tartę na ok 10 minut, aby lekko przestygła.
- Następnie na formę nakładamy duży talerz i szybkim ruchem odwracamy całość.
- Na każdy kawałek brzoskwini nakładamy porcję serka Almette.
- Tartę ozdabiamy migdałami i miętą.
Tartę obowiązkowo podajcie z lodami waniliowymi.