Almette

Tarta Tatin z brzoskwiniami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Tarta Tatin – odwrócona tarta! Przekonajcie się sami jak sprytny i pyszny to przepis ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g brzoskwiń
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • garść migdałów
  • świeża mięta
Drukuj przepis

Przepis

Rach ciach i tarta gotowa. Wszystko na odwrót, całość stoi na głowie, brzoskwinie na dole, u góry ciasto. To super przepis. Klasycznie tartę Tatin robi się z jabłkami. My dziś wykorzystamy soczyste brzoskwinie.

  1. Zagniatamy składniki na ciasto kruche.
  2. Ciasto zawijamy w folię, chowamy do lodówki.
  3. Formę (20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło, mieszamy – tak robimy karmel.
  6. Część karmelu wylewamy na spód wyłożonej papierem formy.
  7. Na karmelu układamy połówki brzoskwiń, zalewamy je resztą karmelu.
  8. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je.
  9. Na brzoskwinie i karmel wykładamy rozwałkowane ciasto.
  10. Całość pieczemy 30 minut na złoty kolor.
  11. Po upieczeniu zostawiamy tartę na ok 10 minut, aby lekko przestygła.
  12. Następnie na formę nakładamy duży talerz i szybkim ruchem odwracamy całość.
  13. Na każdy kawałek brzoskwini nakładamy porcję serka Almette.
  14. Tartę ozdabiamy migdałami i miętą.

Tartę obowiązkowo podajcie z lodami waniliowymi.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: