Efektowna i smaczna wytrawna tartaletka na przystawkę lub obiad
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 puszysty serek Almette z ziołami bez laktozy
200 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta soli
2 żółtka
1-2 łyżki zimnej wody
1 marchewka pomarańczowa
1 marchewka żółta
1 marchewka fioletowa
płatki chilli
50 ml oliwy
1 łyżka miodu
świeży koperek
Drukuj przepis
Przepis
Zrób kruche ciasto.
W misce wymieszaj mąkę z solą i zrób kruszonkę z masłem.
Dodaj żółtka i tyle wody, ile weźmie ciasto.
Uformuj ciasto i odstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie obierz marchewki i pokrój je w cienkie wstążki za pomocą obieraczki.
Włóż wstążki w osobnych miskach, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie odcedź, osusz i wymieszaj każdy rodzaj marchewek z łyżką oliwy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na 0,5 cm i przełóż do foremki na tartaletki.
Nakłuj widelcem, włóż do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz góra dół na złoty kolor.
Po wyciągnięciu z pieca odstaw do ostygnięcia.
Gotowe i ostudzone spody smaruj puszystym serkiem Almette z ziołami bez laktozy.
Wstążki kolorowych marchewek zwiń w ruloniki.
Pokrój ruloniki na pół i ułóż je równo na serku w tartaletkach.
Dopraw solą, płatkami chilli, po łyżce oliwy i łyżeczce miodu.
Udekoruj gałązkami koperku.
Bon app!
Marchewki fioletowe po blanszowaniu tracą swój fioletowy kolor. Można temu zapobiec, skrapiając marchewki sokiem z cytryną, zanim zalejemy je wrzątkiem.
Marchewki fioletowe po blanszowaniu tracą swój fioletowy kolor. Można temu zapobiec, skrapiając marchewki sokiem z cytryną, zanim zalejemy je wrzątkiem.