Almette

Tartaletki z kolorowymi marchewkami i puszystym serkiem Almette z ziołami bez laktozy

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

David

Efektowna i smaczna wytrawna tartaletka na przystawkę lub obiad

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette z ziołami bez laktozy
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka żółta
  • 1 marchewka fioletowa
  • płatki chilli
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • świeży koperek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zrób kruche ciasto.
  2. W misce wymieszaj mąkę z solą i zrób kruszonkę z masłem.
  3. Dodaj żółtka i tyle wody, ile weźmie ciasto.
  4. Uformuj ciasto i odstaw do lodówki na 20 minut.
  5. W tym czasie obierz marchewki i pokrój je w cienkie wstążki za pomocą obieraczki.
  6. Włóż wstążki w osobnych miskach, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
  7. Po tym czasie odcedź, osusz i wymieszaj każdy rodzaj marchewek z łyżką oliwy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na 0,5 cm i przełóż do foremki na tartaletki.
  8. Nakłuj widelcem, włóż do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz góra dół na złoty kolor.
  9. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do ostygnięcia.
  10. Gotowe i ostudzone spody smaruj puszystym serkiem Almette z ziołami bez laktozy.
  11. Wstążki kolorowych marchewek zwiń w ruloniki.
  12. Pokrój ruloniki na pół i ułóż je równo na serku w tartaletkach.
  13. Dopraw solą, płatkami chilli, po łyżce oliwy i łyżeczce miodu.
  14. Udekoruj gałązkami koperku.
  15. Bon app!

Marchewki fioletowe po blanszowaniu tracą swój fioletowy kolor. Można temu zapobiec, skrapiając marchewki sokiem z cytryną, zanim zalejemy je wrzątkiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: