Almette

Tarte flambee

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Tarte flambee to popularny street food we Francji. W jego najprostszej formie przypomina pizzę z tą jedną zasadniczą różnicą, że nie musisz czekać, aż ciasto urośnie. Wystarczy wymieszać mąkę z wodą i olejem, a ciasto masz gotowe. Uwielbiam przygotowywać ten przepis, ponieważ nie wymaga dużo pracy, a dodatki do niego mogą być na tyle różne, że zawsze znajdziesz je w swojej lodówce. Tarte flambee można upiec lub smażyć na suchej patelni, a smakuje wybornie również prosto z grilla.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Składniki:
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 1 serek Almette z ziołami
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • rukola, szpinak lub roszponka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • Składniki na ciasto na 2-3 placki:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 ml oleju
  • płaska łyżka soli
  • 80 - 100 ml letniej przegotowanej wody
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dzieży miksera z hakiem. Dodaj soli i oleju. Do tych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz. Do mąki pszennej typ 500 możesz potrzebować mniej więcej 80 - 100 ml letniej przegotowanej wody. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj po łyżce letniej przegotowanej wody. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.
  2. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 min na wolnych obrotach. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, potrzebujesz kilka minut na wyrobienie. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie i sprężyste.
  3. Po tym czasie zostaw ciasto w dzieży i przykryj wilgotną ściereczkę. Odstaw na 15 minut.
  4. Wyciągnij ciasto i wyrabiaj je krótko na stolnicy oprószonej mąką. Następnie rozwałkuj na cienkie placki o dowolnym kształcie.
  5. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia wcześniej oprószonej mąką.
  6. Piecz kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 ℃.
  7. Brzegi i spód muszą być lekko przypalone, wtedy wyciągnij ciasto z piekarnika, posmaruj serkiem Almette śmietankowym lub Almette z ziołami. Na placki połóż dodatki: cebulę, pomidorki, liście rukoli, oliwki.
  8. Polej łyżką oliwy i dopraw solą i pieprzem. Serwuj od razu.

Placki możesz smażyć na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron tak jak na naleśniki.

Placki uformuj w różnych kształtach. Ważne, aby były cienkie, wtedy szybko się upieką lub usmażą.

Dodatków do placków może być wiele. To doskonały przepis na „czyszczenie lodówki”.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: