Przepis ten nosi nazwisko dwóch sióstr, które kiedyś posiadały małą, przytulną oberżę, gdzieś na południu od Paryża. Historia mówi że pewnego dnia, w euforii i roztargnieniu, jedna z sióstr chcąc upiec klasyczną szarlotkę upiekła same jabłka.
Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 2 osób
Kto jeszcze nie jadł słynnej francuskiej Tarty Tatin niech szybko jej spróbuje! Karmelizowane jabłka pieczone pod kruchym ciastem, podane jeszcze na ciepło z lodami lub creme fraiche, to wymarzony deser.
Przepis ten nosi nazwisko dwóch sióstr, które kiedyś posiadały małą, przytulną oberżę, gdzieś na południu od Paryża. Historia mówi że pewnego dnia, w euforii i roztargnieniu, jedna z sióstr chcąc upiec klasyczną szarlotkę upiekła same jabłka.
Zauważyła błąd i chcąc szybko go naprawić ułożyła płat ciasta na upieczone jabłka. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, zawstydzona dobiegła do jadalni pełnej gości i położyła odwrócone ciasto na stole. Goście, co prawda zdziwieni, szybko zaczęli zajadać się nieudanym wypiekiem, który szybko stał się „gwiazdą” wieczoru. Pocztą pantoflową przepis na odwrócone ciasto dotarł do znanego krytyka kulinarnego, który po rozmowie z siostrami Tatin, zaproponował nazwać wypiek „Tarte Tatin”.
Wiecie, co jest najlepsze? Wystarczy parę składników i 30 minut by delektować się pyszną Tarte Tatin.