Almette

Tatar z łososiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Łatwy w przygotowaniu i bardzo dostojny - tatar z łososia. Co powiecie na to, by zagościł na waszych świątecznych stołach? :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 100 g surowego łososia
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka oliwy z oliwy
  • Sok z połowy limonki
  • Sezam prażony
  • Awokado
  • Kilka gałązek kolendry
  • Sok z połowy limonki
  • Sól do smaku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 mango
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Malutki kawałeczek chilli
  • 1 serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Wszystko w tym tatarze gra – smaki, wygląd. Awokado pięknie komponuje się z łososiem, a mango z serkiem Almette to zwieńczenia całości. Pyszna przekąska, która może stać się również daniem 🙂

  1. Oczyszczonego łososia kroimy na malutkie kawałki i mieszamy z sosem sojowym, oliwą, limonką i sezamem.
  2. Awokado kroimy w malutką kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki, sól do smaku i oliwę - mieszamy i odstawiamy.
  3. Mango kroimy w drobną kostkę, doprawiamy oliwą oraz chilli.
  4. Metalowy pierścień (ring) ustawiamy na talerzu.
  5. Na spód wykładamy awokado, następnie łososia, a na wierzch mango.
  6. Tak przygotowanie danie możemy wstawić do lodówki.
  7. Przed podaniem na wierzch tatara nakładamy łyżkę serka Almette.
  8. Całość możemy polać oliwą i oprószyć sezamem.

Jeśli nie przepadacie za surowym łososiem, możecie upiec go i podać w takiej samej formie.

Aby zachować taki kształt tatara, użyjcie metalowego ringa - wielkość dowolna.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: