Almette

Tiramisu z puszystym serkiem Almette jogurtowym, savoiardi i, gorzką czekoladą

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

David

Nie ma jak pyszne puszyste i leciutkie tiramisu na koniec obiadu. Wypróbuj przepis!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 savoiardi (ciasteczka biszkoptowe do tiramisu)
  • 1 espresso
  • 2 łyżki likieru Marsala lub Amaretto
  • 2 łyżki kakao
  • 50 gorzkiej czekolady 70%
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wymieszaj espresso z ulubionym likierem.
  2. Śmietankę 30% ubij z cukrem pudrem, aż zacznie gęstnieć.
  3. Dodaj puszysty serek Almette jogurtowy i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
  5. Namaczaj krótko savoiardi w kawie z likierem z obu stron.
  6. Przełóż savoiardi do filiżanek.
  7. Przykryj grubą warstwą kremu.
  8. Odstaw do lodówki na 45 minut.
  9. Po tym czasie posyp kakao oraz startą gorzką czekoladą.
  10. Bon app!

W wersji bezalkoholowej użyj samej kawy lub zamień kawę i alkohol na sok z ananasa, grejpfruta, ekstrakt migdałowy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: