Drukuj przepis
Przepis
Oto przepis na biszkopt idealny – prosty, piękny, wyrośnięty. Przełożony kremem cytrynowym i serkiem Almette jest idealny, bo wcale nie za słodki. Na górę możecie położyć wszystko co dusza zapragnie – a skoro nadchodzi Halloween, to dziś będzie strasznie i na torcie zagoszczą duchy 😉
- BISZKOPT:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Jajka myjemy, osuszamy, oddzielamy białka od żółtek.
- Starannie oddzielone białka umieszczamy w misce miksera i zaczynamy je ubijać.
- Zaczynamy od średnich obrotów. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
- Zwiększamy obroty miksera i ubijamy białka na sztywno co jakiś czas dodając po łyżce cukru.
- Kiedy zużyjemy cały cukier, a piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser.
- Do piany z białek i żółtek dodajemy przesiane obie mąki - partiami, małymi porcjami.
- Po każdym dodaniu mąk, mieszamy całość szpatułką - delikatnie i powoli, wykonujemy wolne ruchy.
- Chodzi o to, aby nie napowietrzać już zbytnio masy.
- Kiedy mamy masę gotową (dobrze rozprowadzoną mąkę), przygotowujemy tortownicę.
- SMARUJEMY TORTOWNICY TŁUSZCZEM, NIE WYKŁADAMY JEJ PAPIEREM.
- Przelewamy masę do tortownicy, wyrównujemy wierzch masy i wstawiamy ciasto do piekarnika.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
- Możemy patyczkiem sprawdzić czy biszkopt jest gotowy.
- Po 40 minutach wyciągamy biszkopt z piekarnika i z góry upuszczamy go na blat (spuszczamy na dół, zrzucamy).
- Po takim rzuceniu odkładamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
- Kiedy biszkopt wystygnie, długim nożem oddzielamy biszkopt od rantów formy i wyciągamy go.
- Śmietanki 30% ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
- Do ubitych śmietanek po 1 łyżce dokładamy serki Almette.
- Gotową masę odkładamy.
- Biszkopt przecinamy na 3 równe okręgi.
- Zaczynamy od dolnej warstwy - nasączamy ją herbatą, nakładamy krem a na wierzch kremu 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- Na dolą warstwę nakładamy drugi biszkopt. Ponownie nasączamy go herbatą (4-5 łyżek), nakładamy kremoraz rozsmarowujemy konfiturę.
- Biszkopt przykrywamy ostatnim okręgiem i ponawiamy czynność - herbata, krem, konfitura.
- Na koniec pozostały krem rozprowadzamy szeroką szpatułką dookoła całego tortu oraz na górę.
- Na górę tortu nakładamy pianki duszki. Mogą to być też inne Halloweenowe słodycze.
- Tort wstawiamy na minimum godzinę (najlepiej dwie) do lodówki, aby masa stężała.
Aby sprawnie pokroić biszkopt na równe części możecie użyć żyłki lub nitki lub zaopatrzyć się w przyrząd z naciągniętą linką (w sklepach cukierniczych i dużych sieciach).
Aby sprawnie rozprowadzić krem dookoła tortu możecie zaopatrzyć się w szeroką szpatułkę.