Almette

Tort koliber z jadalnymi kwiatami

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Iście królewski tort urodzinowy podbił serca moich gości. Doskonała masa śmietankowa, bursztynowy karmel i jadalne kwiaty razem stworzyły urodzinowe dzieło sztuki.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *3 serki Almette śmietankowe
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok i skórka z całej limonki
  • *dwie foremki okrągłe o średnicy 20 cm
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 400 g ananasa w kawałkach (z puszki)
  • 250 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • * 100 g cukru
  • 75 g orzechów pekan
Drukuj przepis

Przepis

Tort koliber był moim tortem urodzinowym. Najpyszniejsza w całym torcie była masa z serków śmietankowych kapitalnie połączona z karmelem i orzechami pekan. I wniosek jest taki: śmiało możecie upiec całe ciasto – pełne bananów i ananasów. Lecz jako podkład możecie również wykorzystać lżejsze ciasto jogurtowe i właśnie to ciasto przełożyć masą z serków i pokruszonym karmelem. Dziś więc będą trzy przepisy: na ciasto, na masę serową i karmel z orzechami pekan, który wyszedł oszałamiający. Ale to nie był zwykły karmel… Rozpuszczony na patelni cukier połączyłam z orzechami i wylałam na papier do pieczenia. Kiedy całość zastygła i przypominała witraż, połamałam ją na kawałki i rozłupałam w moździerzu. Dzięki temu karmel z orzechami przypominał kryształowe bursztyny i można było nim pięknie obsypać ciasto.

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blaszki wykładam papierem do pieczenia, ewentualnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
  2. Mieszam ze sobą składniki suche: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
  3. Banany i ananasy miksuję na pulpę, dodaję do składników suchych.
  4. Całość miksuję z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
  5. Ciasto dzielę na dwie części, przelewam do foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
  6. Ciasto piekę w 180 stopniach 40 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzę.
  8. Aby przygotować masę serowo-limonkową, ucieram mikserem serki, masło i cukier.
  9. Dodaję sok i skórkę z wyszorowanej limonki (skórkę ocieram, pomijając białe części)
  10. Przygotowaną masę nakładam na ostudzone ciasto - połowę na spód, przykrywam blatem ciasta i nakładam drugą połowę masy na wierzch.
  11. Posypka: na ciepłą patelnię wsypuję cukier. Zostawiam go do momentu, aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.
  12. Kiedy cukier rozpuści się, wrzucam do niego orzechy pekan.
  13. Mieszam całość tak, aby orzechy pokryły się rozpuszczonym cukrem.
  14. Tak przygotowaną masę wylewam na papier do pieczenia, rozprowadzam, aby nie była zbyt gruba (0,5 cm max), zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
  15. Zimny płat karmelu z orzechami pekan będzie przypominał witraż.
  16. Kruszę go na kawałki i porządnie tłukę w moździerzu.
  17. Otrzymaną, kryształowo-bursztynową posypką solidnie posypuję przełożony kremem tort.
  18. Całość dekoruję jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami. Możemy też oprószyć go startą skórką limonki.
  19. Składanie ciasta: ostudzone ciasto przekładam masą. Spód przekładam połową, nakładam wierzch, ponownie nakładam masę serkową.
  20. Całość solidnie posypuję praliną pekanową i ozdabiam jadalnymi kwiatami.
  21. Dokładam owoce i ewentualnie całe ciasto oprószam startą skórką z limonki.

Ciasto przygotowane z 4 bananów i 400 g ananasa jest pyszne, ale ciężkie. Jeśli jednak chcecie, by ciasto było lżejsze, dodajcie 2 banany i 100 g ananasa. Ciasto będzie w konsystencji przypominało ciasto marchewkowe.

Możecie również upiec dwa biszkopty i dalej postępować zgodnie ze wskazówkami (masa, karmel itp.).

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: