Drukuj przepis
Przepis
Tort koliber był moim tortem urodzinowym. Najpyszniejsza w całym torcie była masa z serków śmietankowych kapitalnie połączona z karmelem i orzechami pekan. I wniosek jest taki: śmiało możecie upiec całe ciasto – pełne bananów i ananasów. Lecz jako podkład możecie również wykorzystać lżejsze ciasto jogurtowe i właśnie to ciasto przełożyć masą z serków i pokruszonym karmelem. Dziś więc będą trzy przepisy: na ciasto, na masę serową i karmel z orzechami pekan, który wyszedł oszałamiający. Ale to nie był zwykły karmel… Rozpuszczony na patelni cukier połączyłam z orzechami i wylałam na papier do pieczenia. Kiedy całość zastygła i przypominała witraż, połamałam ją na kawałki i rozłupałam w moździerzu. Dzięki temu karmel z orzechami przypominał kryształowe bursztyny i można było nim pięknie obsypać ciasto.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blaszki wykładam papierem do pieczenia, ewentualnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
- Mieszam ze sobą składniki suche: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
- Banany i ananasy miksuję na pulpę, dodaję do składników suchych.
- Całość miksuję z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
- Ciasto dzielę na dwie części, przelewam do foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
- Ciasto piekę w 180 stopniach 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto dokładnie studzę.
- Aby przygotować masę serowo-limonkową, ucieram mikserem serki, masło i cukier.
- Dodaję sok i skórkę z wyszorowanej limonki (skórkę ocieram, pomijając białe części)
- Przygotowaną masę nakładam na ostudzone ciasto - połowę na spód, przykrywam blatem ciasta i nakładam drugą połowę masy na wierzch.
- Posypka: na ciepłą patelnię wsypuję cukier. Zostawiam go do momentu, aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.
- Kiedy cukier rozpuści się, wrzucam do niego orzechy pekan.
- Mieszam całość tak, aby orzechy pokryły się rozpuszczonym cukrem.
- Tak przygotowaną masę wylewam na papier do pieczenia, rozprowadzam, aby nie była zbyt gruba (0,5 cm max), zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
- Zimny płat karmelu z orzechami pekan będzie przypominał witraż.
- Kruszę go na kawałki i porządnie tłukę w moździerzu.
- Otrzymaną, kryształowo-bursztynową posypką solidnie posypuję przełożony kremem tort.
- Całość dekoruję jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami. Możemy też oprószyć go startą skórką limonki.
- Składanie ciasta: ostudzone ciasto przekładam masą. Spód przekładam połową, nakładam wierzch, ponownie nakładam masę serkową.
- Całość solidnie posypuję praliną pekanową i ozdabiam jadalnymi kwiatami.
- Dokładam owoce i ewentualnie całe ciasto oprószam startą skórką z limonki.
Ciasto przygotowane z 4 bananów i 400 g ananasa jest pyszne, ale ciężkie. Jeśli jednak chcecie, by ciasto było lżejsze, dodajcie 2 banany i 100 g ananasa. Ciasto będzie w konsystencji przypominało ciasto marchewkowe.
Możecie również upiec dwa biszkopty i dalej postępować zgodnie ze wskazówkami (masa, karmel itp.).