Almette

Tortilla z omletem i awokado

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Kiedy masz ochotę na coś innego niż klasyczna kanapka :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 pszenne tortille
  • 1 puszysty serek Almette z ziołami
  • 4 jajka
  • 20 g masła
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 łodyga dymki
  • Kilka listków kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chili
  • Liście sałaty masłowej
Drukuj przepis

Przepis

  1. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem.
  2. Skrop sokiem z limonki i dopraw solą.
  3. Chili pokrój w plasterki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka.
  4. odaj chili do awokado.
  5. Dymkę pokrój w cienkie plasterki.
  6. Jajka ubij, dopraw solą i pieprzem.
  7. Na rozgrzanej patelni z masłem usmaż dwa omlety. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Tortille posmaruj puszystym serkiem Almette z ziołami.
  9. Przełóż je listkami sałaty, następnie dodaj omlety, pastę z awokado, piórka cebuli oraz świeże zioła.
  10. Zwiń ciasno i podsmaż na patelni na złoty kolor z obu stron lub od razu spakuj gotowe tortille na wynos.

Przekrój tortillę na pół i zawiń w torebkę śniadaniową – doskonale sprawdzi się na wynos, do zjedzenia w samochodzie lub później.

Tortilla szybko twardnieje i wysycha. Po otwarciu trzymaj ją w lodówce i zapnij klipsem, żeby dłużej zachowała świeżość.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: