Drukuj przepis
Przepis
Chrupiącą bułkę możecie upiec sami, a jeśli czasu i chęci Wam brak, idźcie po nią do piekarni. Bułka wiosenna skrywa w sobie dużo dobra – serek Almette z ogórkiem i ziołami, soczystego kurczaka, młode listki sałat, wstążki ogórka i groszek prosto z krzaka. To super przepis na piknik, na kolację lub do pracy 🙂
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z białych błonek, kroimy wzdłuż na dwa kawałki.
- Dodajemy sól, pieprz, paprykę, posiekany czosnek, łyżkę oliwy z oliwek.
- Tak przygotowane mięso grillujemy lub smażymy na złoty kolor.
- Marchewkę kroimy wzdłuż na pół, z groszku odcinamy końce.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy marchewkę i groszek.
- Dodajemy sól, pieprz, miód, przesmażamy dosłownie kilka minut aż warzywa zmiękną.
- Ogórka tniemy we wstążki (posiłkujemy się np. obieraczką do warzyw).
- Chrupiąca bułkę kroimy na dwie kromki i solidnie smarujemy serkiem Almette (jedną i drugą stronę).
- Na spód bułki nakładamy sałaty i kurczaka.
- Na kurczaka nakładamy wstążki ogórka.
- Na ogórku kładziemy karmelizowaną marchewkę i groszek.
- Całość przykrywamy górą bułki (posmarowaną serkiem).
Jeśli macie ochotę, upieczcie bułki sami, nie wahajcie się ani chwili i skorzystajcie z naszego super przepisu :-)