Almette

Wianek Bezowy

Czas przygotowania 150 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Beza w świątecznym wydaniu? Tak, proszę bardzo. Oto przepis na wianek bezowy :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 6 jajek
  • Szklanka drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Kubek żurawiny
  • Pół kubka borówek
  • Mięta
Drukuj przepis

Przepis

Dobrze ubite białka możemy uformować w dowolny kształt. Może to być choinka, bałwan czy świąteczny wianek. Dziś zapraszam po przepis na świąteczny wianek, który podałam z kremem z serka Almette, z żurawiną i borówkami.

  1. Umyte jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek.
  2. Rozpoczynamy ubijanie białek.
  3. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
  4. Miksujemy białka na puszystą masę. Może to potrwać 10-15 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
  6. Z ubitych białek na papierze do pieczenia formujemy wianek.
  7. (możemy wcześniej odrysować duży talerz, a w środku kubek).
  8. Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach i dwie godziny w 100 stopniach.
  9. Przed podaniem wianka ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem i dodajemy serek Almette.
  10. Krem nakładamy na wianek bezowy.
  11. Dodajemy żurawinę oraz borówki.
  12. Dokładamy listki mięty.
  13. Bezę oprószamy cukrem pudrem.

Podczas suszenia bezy nie otwierajcie piekarnika, a po upływie czasu zostawcie ją w nim do całkowitego wystygnięcia :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: