Drukuj przepis
Przepis
Dobrze ubite białka możemy uformować w dowolny kształt. Może to być choinka, bałwan czy świąteczny wianek. Dziś zapraszam po przepis na świąteczny wianek, który podałam z kremem z serka Almette, z żurawiną i borówkami.
- Umyte jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek.
- Rozpoczynamy ubijanie białek.
- Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
- Miksujemy białka na puszystą masę. Może to potrwać 10-15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
- Z ubitych białek na papierze do pieczenia formujemy wianek.
- (możemy wcześniej odrysować duży talerz, a w środku kubek).
- Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach i dwie godziny w 100 stopniach.
- Przed podaniem wianka ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem i dodajemy serek Almette.
- Krem nakładamy na wianek bezowy.
- Dodajemy żurawinę oraz borówki.
- Dokładamy listki mięty.
- Bezę oprószamy cukrem pudrem.
Podczas suszenia bezy nie otwierajcie piekarnika, a po upływie czasu zostawcie ją w nim do całkowitego wystygnięcia :)