Almette

Wiosenna sałatka z pieczoną rzodkiewką

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Smak charakternej rzodkiewki zna chyba każdy. Ale czy znacie smak rzodkiewki pieczonej? Musicie go poznać… !

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 2 serki Almette z ziołami
  • różne listki sałat (roszponka, rukola, masłowa)
  • ogórek
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżka miodu, sok z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Złagodzona temperaturą charakterna rzodkiewka pokornieje. Upieczona rzodkiewka nie jest już twarda i chrupiąca, ani ostra. Jest delikatna i zaskakująca. Świetnie odnajduje się w towarzystwie zarówno mięs, jak i wiosennych nowalijek.

  1. Rzodkiewkę myjemy (odkładamy kilka), wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, doprawiamy i pieczemy w 190 stopniach ok. 20 minut.
  2. Na talerzu układamy listki sałaty, wstążki ogórka, łezki z serka Almette i plasterki świeżej rzodkiewki.
  3. Dokładamy upieczoną rzodkiewkę i całość polewamy sosem.
  4. Sałatkę doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Jeśli rzodkiewka ma ładne listki, możemy wykorzystać je do przygotowania zupy lub pesto.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: