Almette

Wiosenne bajgle

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Bajgle są przeuroczym pieczywem. Są pyszne i dobrze wyglądają. A żal nie nadziać ich czymś dobrym :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 3 bajgle
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 1 serek Almette chrzanowy
  • 5 małych marynowanych buraczków
  • solidna garść świeżych liści szpinaku
  • hummus klasyczny lub z pomidorami suszonymi
  • 1 duża upieczona papryka (lub marynowana)
  • awokado
  • cytryna
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Wymyśliłam dla Was super wiosenne przepisy na kolorowe bajgle. Tak przygotowane bajgle są tylko inspiracją. Czarujcie pieczywo z dziurką ile chcecie, ale pamiętajcie o jednym – bardzo ważna jest baza. A naszą bazą jest serek Almette. To nim solidnie smarujemy pieczywo, do na niego nakładamy wiosenne, pyszne i zdrowe dodatki 🙂

  1. Bajgiel 1
  2. Przekrojonego bajgla smarujemy serkiem chrzanowym Almette (z jednej i drugiej strony).
  3. Na bajglu układamy pokrojone marynowane buraczki.
  4. Dodajemy liście świeżego szpinaku.
  5. Bajgiel 2
  6. Przekrojonego bajgla z jednej strony smarujemy serkiem Almette śmietankowym, a z drugiej strony hummusem.
  7. Na bajgla dodajemy pieczoną lub marynowaną paprykę.
  8. Dodajemy ulubione zioła, sałatę lub szpinak.
  9. Bajgiel 3
  10. Przekrojonego bajgla smarujemy z obu stron serkiem śmietankowym Almette.
  11. Na całej powierzchni bajgla układamy kawałki awokado.
  12. Całość skrapiamy cytryną, polewamy miodem, dodajemy tymianek, sól i pieprz.

Aby przygotować pyszne bajgle, możecie sami upiec warzywa, a możecie też kupić gotowe - czy to pieczonego buraka, czy małe marynowane buraczki, pieczoną czy marynowaną paprykę :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: