Ewa z synami, z bloga mojedziecikreatywnie.pl zachwycili się zdrowymi i łatwymi do zrobienia spring rollsami.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
ROLLSY:
10 szt papieru ryżowego (dostępny w sklepach w dziale kuchnia azjatycka)
Serek Almette z ziołami
garść liści szpinaku
garść liści rukoli
1-2 marchewki pokrojone w cienkie zapałki
3 łyżki prażonych orzeszków pinii
kwiaty jadalne (np bratek w różnych kolorach)
liście mięty, bazylii, natki pietruszki, szczypiorku (do wyboru)
DRESSING:
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Wylej trochę letniej wody na duży talerz.
Namocz w niej arkusz papieru ryżowego przez kilka sekund z obu stron.
Przełóż go na deskę. Dolną część arkusza posmaruj łyżką serka Almette z ziołami.
Następnie ułóż warstwowo: kilka listków szpinaku, kilka listków rukoli, kilka zapałek z marchewki, kilka listków ulubionych ziół oraz jeden kwiat jadalny, np bratek.
Zwiń papier ryżowy cały czas trzymając składniki tak, aby się nie rozpadły.
Tak samo postępuj z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.
Dressing: wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj spring rollsy z dressingiem.