Almette

Wiosenne spring rollsy z warzywami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Ewa z synami, z bloga mojedziecikreatywnie.pl zachwycili się zdrowymi i łatwymi do zrobienia spring rollsami.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • ROLLSY:
  • 10 szt papieru ryżowego (dostępny w sklepach w dziale kuchnia azjatycka)
  • Serek Almette z ziołami
  • garść liści szpinaku
  • garść liści rukoli
  • 1-2 marchewki pokrojone w cienkie zapałki
  • 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • kwiaty jadalne (np bratek w różnych kolorach)
  • liście mięty, bazylii, natki pietruszki, szczypiorku (do wyboru)
  • DRESSING:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Wylej trochę letniej wody na duży talerz.
  2. Namocz w niej arkusz papieru ryżowego przez kilka sekund z obu stron.
  3. Przełóż go na deskę. Dolną część arkusza posmaruj łyżką serka Almette z ziołami.
  4. Następnie ułóż warstwowo: kilka listków szpinaku, kilka listków rukoli, kilka zapałek z marchewki, kilka listków ulubionych ziół oraz jeden kwiat jadalny, np bratek.
  5. Zwiń papier ryżowy cały czas trzymając składniki tak, aby się nie rozpadły.
  6. Tak samo postępuj z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wyczerpania składników.
  7. Dressing: wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj spring rollsy z dressingiem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: