Almette

Wiosenny sernik Matcha

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Odjechany, kolorowy, pełen burzliwych smaków – taki jest sernik Matcha. Jednak wiem, że zakochacie się w nim. Każdy zakochuje się w sernikach z serków Almette

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Spód: (tortownica o średnicy 18 cm)
  • 50g masła (roztopionego)
  • 100g ciastek owsianych w czekoladzie
  • MASA SEROWA
  • 5 serków Almette śmietankowy
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki Matchy
  • NA WIERZCH
  • pistacje
  • maliny
Drukuj przepis

Przepis

Matcha to siła i  zdrowie. Matcha to sproszkowana, zielona herbata o specyficznym smaku, który ujarzmi serek Almette i … limonka. Kocham ten sernik, uwielbiam słodycze z Matchą. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie ten smak.

  1. Rozpuszczone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciastkami z masłem wylepiamy spód tortownicy.
  3. Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.
  4. Serki Almette przekładamy do misy, dodajemy cukier, mąkę, jajka, Matchę, śmietanę, sok z limonki – całość miksujemy na gładką masę
  5. Masę wylewamy do tortownicy.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Do piekarnika (na spód) wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
  8. Wstawiamy sernik i pieczemy go 15 minut w 180 stopniach.
  9. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 75 minut (do suchego patyczka).
  10. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
  11. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na 3 godziny aby stężał.
  12. Ostudzony sernik oprószamy Matchą, dodajemy pistacje i maliny.

Czas pieczenia sernika zależy od wysokości ciasta i rodzaju pracy piekarnika.

Ja mój sernik piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Wyszedł wysoki, czas pieczenia był nieco dłuższy niż normalnie.

Jeśli macie większą tortownicę, sprawdźcie sernik po godzinie.

Wsuńcie w ciasto delikatnie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: