Drukuj przepis
Przepis
Gdy bez pośpiechu, całą rodziną przygotowujemy to danie uruchamiamy wszystkie zmysły. Pozwalamy dzieciakom dotykać, wąchać, poznawać nowe składniki. Dla nich to zabawa. A właściwie… kto powiedział, że i dla nas dorosłych, takie wspólne gotowanie nie może być frajdą?
- Kaszę gryczaną namocz na noc.
- Na drugi dzień opłucz ją, wsyp do garnka, dolej wody tak, aby lekko pokryła kaszę i gotuj 3-4 min na wolnym ogniu. Kaszę ugotuj al dente. Dopraw solą i odstaw pod przykryciem.
- Jarmuż podziel na małe listki, wetrzyj w nie rękoma odrobinę oliwy i soli. Rozłóż listki na blasze piekarnika i piecz je w 180°C przez kilka minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Buraka obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub na mandolinie z końcówką na zapałki.
- Pieczarki pokrój w ćwiartki, podsmaż na patelni z łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą. Odstaw.
- Jajka wybij do osobnych miseczek. Zagotuj wodę w rondelku, wymieszaj ją z łyżką octu. Zrób wir i delikatnie wlej najpierw jedno jajko. Gotuj je 2 minuty i wyciągnij łyżką cedzakową. Powtórz tę czynność z resztą jajek.
- Porcje ciepłej kaszy rozłóż do misek, do każdej porcji wlej po łyżce oleju rzepakowego i wymieszaj.
- Następnie na wierzch połóż: kilka smażonych grzybów, łyżkę serka Almette z ziołami, 2 łyżki startego buraka i trochę chipsów z jarmużu.