Almette

Wytrawna gryczanka z niepalonej kaszy gryczanej, chipsy z jarmużu i jajko w koszulce

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Zdrowy, kolorowy i pełen różnych smaków, które tworzą zaskakująco pyszną całość.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 160 g niepalonej kaszy gryczanej
  • garść świeżego jarmużu
  • 1 opakowanie serka Almette z ziołami
  • 4 jajka
  • 1 surowy burak
  • 8 szt pieczarki brunatnej
  • łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
Drukuj przepis

Przepis

Gdy bez pośpiechu, całą rodziną przygotowujemy to danie uruchamiamy wszystkie zmysły. Pozwalamy dzieciakom dotykać, wąchać, poznawać nowe składniki. Dla nich to zabawa. A właściwie…  kto powiedział, że i dla nas dorosłych, takie wspólne gotowanie nie może być frajdą?

  1. Kaszę gryczaną namocz na noc.
  2. Na drugi dzień opłucz ją, wsyp do garnka, dolej wody tak, aby lekko pokryła kaszę i gotuj 3-4 min na wolnym ogniu. Kaszę ugotuj al dente. Dopraw solą i odstaw pod przykryciem.
  3. Jarmuż podziel na małe listki, wetrzyj w nie rękoma odrobinę oliwy i soli. Rozłóż listki na blasze piekarnika i piecz je w 180°C przez kilka minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  4. Buraka obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub na mandolinie z końcówką na zapałki.
  5. Pieczarki pokrój w ćwiartki, podsmaż na patelni z łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą. Odstaw.
  6. Jajka wybij do osobnych miseczek. Zagotuj wodę w rondelku, wymieszaj ją z łyżką octu. Zrób wir i delikatnie wlej najpierw jedno jajko. Gotuj je 2 minuty i wyciągnij łyżką cedzakową. Powtórz tę czynność z resztą jajek.
  7. Porcje ciepłej kaszy rozłóż do misek, do każdej porcji wlej po łyżce oleju rzepakowego i wymieszaj.
  8. Następnie na wierzch połóż: kilka smażonych grzybów, łyżkę serka Almette z ziołami, 2 łyżki startego buraka i trochę chipsów z jarmużu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: