Almette

Wytrawne ciasteczka francuskie z pomidorem i oliwką

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Oto idealny sposób na mega szybką przekąskę! Wystarczy w domu zawsze mieć ciasto francuskie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • oliwki
  • pomidorki
  • główki szparagów
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Uwielbiam te ciastka. Można je jeść na słodko i słono. Ciastkom można nadawać dowolny kształt. Arkusz ciasta francuskiego można pokroić na kwadraty. Można też wyciąć z niego kółeczka (np. przy pomocy niewielkiej szklanki czy kieliszka). Warto zrobić podwójną porcję tych ciastek, bo znikają w oka mgnieniu!

  1. Ciasto rozwijamy na blacie.
  2. Posiłkując się szklanką wycinamy okrągłe kształty.
  3. Kółka z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy albo połówkę pomidora albo oliwkę, albo główkę szparaga.
  5. Ciastka pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach (na złoty kolor).
  6. Po upieczeniu na ciastka nakładamy serek Almette.

Aby wygodnie nałożyć serek Almette na ciasteczka, możemy przełożyć go do szprycy lub worka foliowego.

Serek nada ciastkom charakteru i dopełni smak.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: