Drukuj przepis
Przepis
Obiady jednogarnkowe lubię bardzo. A takie, które przeszyte są mnóstwem smaków, najbardziej! Taka jest właśnie ta zapiekanka – pełna warzyw, mięsa, ziół i smaku.
- W garnku, który możemy wstawić do piekarnika rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
- Dorzucamy marchewkę pokrojoną w plastry.
- Do garnka dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy zielony groszek.
- Do całości wlewamy pastę pomidorową.
- Danie podsmażamy.
- Ziemniaki kroimy w plastry.
- W misce łączymy ze sobą śmietankę oraz serek Almette.
- Do śmietankowego sosu dodajemy plastry ziemniaków.
- Plastry ziemniaków układamy na podsmażonym mięsie - jeden przy drugim.
- Ziemniaki układamy na mięsie wraz z pozostałym sosem.
- Zapiekankę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem.
- Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
- Każdą porcję zapiekanki podajemy z solidną łyżką serka Almette.
Upieczone danie możecie spożyć też na drugi dzień. Możecie je ponownie podpiec lub nawet podsmażyć na patelni - koniecznie podajcie każdą porcję z serkiem Almette :)