Takie pięknie zielone naleśniki zachęcą nawet zagorzałego niejadka do dokładki ;)
Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.
Składniki
Szklanka mleka
1 jajko
Szczypta soli
6-8 łyżek mąki
Solidna garść szpinaku baby
2 łyżki oleju
3 serki Almette śmietankowy
2 łyżki cukru pudru
Łyżka soku z cytryny
Drukuj przepis
Przepis
Pięknie zielone naleśniki niczym wiosna goszczą się na moim talerzu. Kocham ich kolor i to, że są kapitalnie uniwersalne, bo można je podać i na słodko i na słono.
W misce (lub mikserze) blendujemy szpinak.
Dodajemy jajko, szczyptę soli, olej, mleko, mąkę i miksujemy wszystko na gładką masę.
Ciasto nie morze być zbyt rzadkie, powinno swobodnie spływać z chochli.
Rozgrzewamy patelnię.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy niepełną chochlę ciasta i rozprowadzamy je po patelni.
Ciasto smażymy z obu stron, naleśniki odkładamy na talerz.
Serki Almette przekładamy do miski. Mieszamy je z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Na każdego naleśnika nakładamy 2-3 łyżki serka Almette.
Serki składamy w trójkąty i wcinamy od razu :)
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie po łyżce mąki.
Jeśli wyjdzie zbyt ciężkie, rozcieńczcie je wodą lub mlekiem.
Jeśli macie ochotę na takie naleśniki na słono, dodajcie do serka Almette sól i pieprz.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie po łyżce mąki.
Jeśli wyjdzie zbyt ciężkie, rozcieńczcie je wodą lub mlekiem.
Jeśli macie ochotę na takie naleśniki na słono, dodajcie do serka Almette sól i pieprz.