Almette

Ziemniaki harmonijki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Mega chrupiące i pyszne – oto ziemniaki, które można jeść samodzielnie, ale mogą być też super dodatkiem do jakiegoś dania!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • serek Almette śmietankowy
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Ziemniaki harmonijki naprawdę robią wrażenie. Dzięki nacięciom pięknie się rozkładają i rumienią. Serek Almette i czosnek nadają im obłędnego charakteru. Ziemniakożercy łączcie się, oto przepis dla Was!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg).
  2. Ziemniaki myjemy, osuszamy.
  3. Nożem nacinamy ziemniaki w harmonijki uważając by nie przeciąć ich całych.
  4. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Całość solidnie oprószamy dobrą solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy ząbki czosnku.
  6. Ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę.
  7. W połowie pieczenia ponownie skrapiamy oliwą wszystkie ziemniaki.
  8. Ziemniaki podajemy z serkiem Almette śmietankowym.
  9. Serek możemy również włożyć w nacięcia ziemniaków.

Do nacięcia ziemniaków przygotujmy bardzo ostry nóż.

Ziemniaki można oprószyć ulubionymi ziołami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: