Czas przygotowania 45 min
Porcja dla 4 osób
Topinambur robi furorę na salonach. Odkryty na nowo kilka lata temu, wraca do naszej kuchni w postaci pieczonej, surowej, smażonej, w chipsach lub zupach.
Topinambur w smaku i zapachu przypomina orzechy i karczocha. Po angielsku nosi nazwę „Jerusalem artichoke”, czyli karczoch z Jerozolimy. Topinambur jest bulwą, kształtem przypomina imbir, ma beżową, czasami różowofioletową skórkę. Topinambur znajdziesz w większość marketów w okresie jesienno-zimowym.
Topinambur jest wdzięcznym warzywem, można go zjeść na surowo (jest słodki, chrupki i lekko orzechowy), pieczony w całości, duszony, smażone czy gotowany. Podany do mięs, innych warzyw, ryb czy kasz spokojnie może zastąpić ziemniaki.
W moim przepisie krem z topinamburu podaję z grzankami i serkiem Almette z chrzanem.