Będąc na Pomorzu należy spróbować danie z rybą, ja zdecydowałem się na zupę z pstrąga... :)
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
WYWAR:
2 wędzone pstrągi (głowy i kręgosłupy)
2 świeże pstrągi (głowy i kręgosłupy)
ZUPA:
filety ze świeżych pstrągów pokrojone w kostkę
1 filet z łososia bez skóry pokrojony w kostkę
1 filet z dorsza bez skóry pokrojony w kostkę
2 puszki pomidorów
4 ząbki czosnku
1 cytryna
mały pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
2 liście laurowe
łyżka wędzonej papryki
sól, pieprz
DODATKI:
4 kromki chleba
Serek Almette z ogórkiem i ziołami
Drukuj przepis
Przepis
Wywar: włóż składniki na wywar do garnka i zalej je wodą tak, aby tylko je pokryła. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10-15 min. Odcedź przez sito. Zachowaj wywar.
Do drugiego garnka wlej pomidory oraz dwie szklanki wody.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu razem z czosnkiem w łupinie, aż sos zgęstnieje.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Na suchej patelni połóż połówki cytryny i smaż aż się ładnie zarumienią. Odstaw.
Do garnka z sosem pomidorowym, wlej wywar rybny i wymieszaj.
Zrób bukiet z natki pietruszki, tymianku i liści laurowych i zawiąż je sznurkiem do gotowania.
Wrzuć ten bukiet do garnka. Dodaj połówki cytryny i gotuj 10 min.
Po tym czasie dodaj kawałki ryby, delikatnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut.
W tym czasie grilluj kromki chleba. Posmaruj je serkiem Almette z ogórkami i ziołami.