KATARZYNA BONDA
Katarzyna Bonda jest w czołówce najpopularniejszych, współczesnych polskich pisarek, a jej pasją są kryminały. Już od lat uważana jest za mistrzynię tego gatunku. Ale zanim rozpoczęła pisarski rozdział w swoim życiu, po dziennikarstwie na Uniwersytecie Warszawskim, pracowała przez wiele lat jako dziennikarka. Ukończyła również scenopisarstwo w PWSFTviT. I właśnie pisanie okazało się miłością jej życia, jej ogromną pasją. Efekty? Niemal każda, napisana przez nią powieść stawała się bestsellerem. Swój debiut rozpoczęła w wielkim stylu. Jej pierwsza powieść kryminalna „Sprawa Niny Frank” (2007) zachwyciła czytelników. Otrzymała za nią nominację do Nagrody Wielkiego Kalibru oraz nagrodę za Debiut Roku. Teraz Katarzyna Bonda ma na swoim koncie ponad 20 tytułów, a czytelnicy wciąż czekają na kolejne.
ONA CAŁA JEST PASJĄ
Spotkanie z Katarzyną Bondą, kobietą „z pazurem”, pełną energii i trochę tajemniczą, było dla mnie zagadką… prawie kryminalną. Ale przeprowadzone „przesłuchanie” wszystko rozjaśniło. Wydobycie od Katarzyny Bondy informacji na temat jej pasji okazało się bardzo łatwe, przyjemne i inspirujące. Bo kto lepiej niż pisarka, potrafiłby opisać pasję słowami? A więc, czym jest pasja dla Katarzyny? „Kiedy robisz coś i nie czujesz upływu czasu (…) kiedy on cię wchłania (…) tak, jakbyś wpadał do studni albo zanurzał się w oceanie” - ups, w przypadku mojej pasji mogłoby się to skończyć źle, wszystko bym pewnie rozgotował i przypalił:-) Jednak każda definicja pasji prowadzi do stwierdzenia, że wszystko, co sprawia nam przyjemność, może stać się dla nas pasją i nie należy zwracać uwagi na opinie innych. Trzeba iść do przodu i robić swoje. Czy pisanie kryminałów może być pasją? Oczywiście. Tyle że pewnie dla wybranych. Ale za to ich czytanie może być pasją dla każdego 😉 Osobiście też bardzo je lubię. A dzięki znajomości klasyków tego gatunku zaimponowałem Katarzynie swoją wiedzą, aż z wrażenia… zgłodniała!
KRYMINALNE HISTORIE OD KUCHNI
Przyszła pora na kolejne dzieła, w których tym razem głównymi bohaterami są: serek Almette z pomidorami oraz Almette z ogórkiem i ziołami. W kuchni towarzyszyły mi dwie mistrzynie słowa. Razem z autorką kryminalnych historii, Katarzyną Bondą, była również Paulina Mikuła, prowadząca na YT kanał o poprawności języka polskiego „Mówiąc inaczej”. Biorąc pod uwagę pasje obu pań, musiałem uważać na latające noże i moją polszczyznę. Ale dałem radę. Zrobiliśmy roladki z grillowanego bakłażana i serka Almette z pomidorami, również z tym serkiem wrapy wege, a na koniec omelette aux fines herbes — omlet z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. Jak myślicie? Które z tych dań mogłoby być ulubionym daniem bohatera kolejnego kryminału Katarzyny Bondy? Poczekamy, poczytamy, zobaczymy! A tymczasem spróbujcie wszystkich. Smacznego.
SERKI ALMETTE – PO PROSTU BESTSELLERY
Almette z pomidorami oraz z ogórkiem i ziołami są niezastąpione. Pasują idealnie do wiosennych przepisów i są zapowiedzią wspaniałych smaków lata. Wystarczy dodać ich niewielką ilość, żeby potrawa zyskała charakter. Nadadzą wyrazistości każdemu przepisowi, który może stać się „bestsellerem” w twojej kuchni.